Sam Calmeyn:
Het statuut van het lichaam in hypermoderne tijden
Het statuut van het lichaam in hypermoderne tijden
Een stroom van technologische evoluties binnen zowel de geneeskunde als op ruimer maatschappelijk niveau maken het spreekwezen, als samenraapsel van taal en lichaam, sprakeloos. Deze hypermoderne tijden laten hun sporen na in het veld van de (geestelijke) gezondheidszorg. Het lichaamsbeeld, onder de vorm van medische beeldvorming, selfies, etc…, krijgt een steeds prominentere plaats. Tegelijkertijd (en als keerzijde) getuigen patiënten ervan dat het lichaam niet gevrijwaard blijft maar langs alle kanten geprikkeld en getroffen wordt. Allerlei hedendaagse (onverklaarbare) lichamelijke klachten en symptomen zien het daglicht: pijn, vermoeidheid, prikkelbare darmen, voedselintoleranties, etc.… .
We willen ons met behulp van klinisch materiaal afvragen welke gevolgen deze hypermoderne tijden hebben voor de hedendaagse kliniek? Welk statuut we aan deze hedendaagse lichamelijke klachten moeten verlenen? En vooral hoe de psychoanalyse ons verder kan blijven oriënteren?
Sam Calmeyn werkt als psycholoog in een algemeen ziekenhuis (afdeling cardiologie, pijnkliniek en intensieve zorgen) en heeft een privé-praktijk.
Hij volgde postgraduaat opleiding.