Cahier 2016 is verschenen.  


Opnieuw is er een aanbod van interessante artikels.  

Vooreerst lichten we twee maatschappelijke tendenzen door.
Dewi Dynoodt bespreekt het fenomeen van de daderhulp op een zeer praktijkgerichte manier. De leefwijze van de adolescenten is regelmatig stof voor discussie.
Ben Verzele geeft een interessant voorbeeld van aanpak.  We vertaalden een artikel van Hélène Deltombe omdat ze op een grandioze manier de leefwereld van de adolescenten kan toelichten.  

Daarnaast wordt de kliniek op verschillende manieren benaderd.
Joost Demuynck illustreert op zijn degelijke en grondige manier de evolutie van de conceptualisering van het spiegelbeeld doorheen het onderwijs van Lacan aan de hand van de bespreking van de film Black Swan.
Dries Dulsster helpt ons met zijn artikel over de diagnose ‘verborgen of alledaagse psychose’ een casus te lezen. De vertaling van een artikel van Pierre Malengreau toont ons op een boeiende manier hoe we ons door het psychotisch subject kunnen laten onderwijzen.
In het leiden van een kuur mikt de analyticus op de dimensie voorbij het spreken.
De vertaling van het artikel van Virginie Leblanc belicht op een originele manier de noodzakelijke voorwaarde van een eigen voldoende ver doorgedreven analyse.
 

Tenslotte worden enkele rages van de cultuur belicht.

Zo licht Jean-Pierre Dupont in een vertaald meeslepend artikel over reclame niet alleen de geschiedenis ervan toe maar verrassend ook dat reclame eigenlijk niet werkt.
De rage van de mindfullness wordt in een vertaling van Jaques Ruff als een afleiding uit de eeuwenoude Zen-cultuur geduid. De psychoanalyse toont overheen dit imaginaire koppel uit de Zen het belang van het object van de stem in de overdracht.

We besluiten met twee korte vertaalde artikels van Aurélie Pfauwadel over de moderniteit.
De smartphones en tablets zijn instrumenten die ons even kunnen verstrooien en het onbehagen sussen.
De speeddating wil het onzekere van een toevallige liefdesontmoeting regelen.